Kiemelt

A fogyatékosokról másképpen a Klub Rádióban

A Konkrét eheti adása a fogyatékosok helyzetével foglalkozott. „Böcskei Balázs első vendége Pásztory Dóra kétszeres paralimpiai bajnok úszó volt, akivel a fogyatékkal élő sportolók helyzetéről, hierarchiájáról, a nem fogyatékkal élő sportolók által megítéléséről beszélgetett, aztán Pásztory közéleti aktivitásáról, és hogy mennyire hiányzik neki az úszás. A műsor második felében Magyarország messze legtájékozottabb Marx(izmus)-kutatója, Kiss Viktor következett, akivel a fogyatékosdiskurzusokról és a normalitás ideológiájáról, a fogyatékosság depolitizálódásáról értekezett a műsorvezető.”
A beszélgetés során először arról volt szó, hogy miért kezdtem el fogyatékoselméletekkel foglalkozni. Elmondtam, hogy az a sajátos helyzet inspi8rált, miszerint idehaza elsősorban gyógypedagógusok, pedagógusok, egészségügyi dolgozók és a szociális területeken tevékenykedők kezdenek a kérdéssel foglalkozni, ezért fontos, hogy a társadalom- és politikaelméletek fókusza is megjelenjen. Ezután arról volt szó, hogy tulajdonképpen mi a fogyatékoselmélet és miért van szükség rá. Amellett érveltem, hogy a fogyatékosoké a legdrámaibb és legrosszabb helyzetben lévő társadalmi csoport, mert „egyszerre vannak a társadalmon kívül, a társadalom alatt és a társadalom által elnyomva”. Sorsuk a posztmodern Tajgetosz, vagyis hogy egész életük arról szól, hogy valamiképpen eleve elrendelt helyzetükön változtassanak, hiszen „azt nem indokolja maga a fogyatékosságuk”.
debkelbaud1
Ezután arról beszéltünk, hogy miért siklik gyakran félre a fogyatékosok helyzetén javítani akaró számtalan kezdeményezés. A Nem adom fel Kávézó példáján mutattam be a fogyatékosok elnyomásának diszkurzív és attitűdbeli sajátosságait.
Végezetül arról esett szó, hogy mi az én saját elméleti pozícióm szerint mi a különbség a fogyatékosügy és a fogyatékos-politika között és miért lenne szükség utóbbira is. Amellett érveltem, hogy „hiába zajlik a fogyatékosok normalizációja, ha eközben a gazdasági, társadalmi, ideológiai és politikai folyamatok miatt ők mégis verségre vannak ítélve, ha ez nem egy fogyatékos-kompatibilis világ”.
Az alábbi hangfelvételen 1:45-től hallgatható meg a beszélgetés második fele
https://soundcloud.com/klubradiokonkret/konkret-9-adas-2-resz