Egyéb

Az alterglobalizációs mozgalom és a szabadkereskedelmi világrend elleni harc

A Tanácstalan Köztársaság című rendezvénysorozat második előadásán arról beszéltem, hogy mit tanulhatunk ma az alterglobalizációs mozgalmaktól. Az előadás első részében amellett érveltem, hogy ezek a mozgalmak csak politikai mozgalomként érthetők meg, vagyis azt kell megérteni, hogy miért éppen 1999 késő őszén születtek meg. Kik voltak az ellenfelei és mi hozta össze a korábban is jelen lévő különféle szereplőket. A reflexív baloldalról szóló korábbi tézisemet felelevenítve mutatom meg, hogy mi volt az a politikai logika, ami akkoriban a politikai teret rendezte az alterglobtól a felfutóban lévő “harmadik útig”.

Előadásom a videóban 4 perc 40-től kezdődik

Az előadás középső részében azt elemzem, hogy mi volt 2008 után ezeknek a mozgalmaknak a lecsengése mögött. Ez egy nagyon váratlan és szinte teljes folyamat volt, amit nem magyaráz önmagában a kifulladás, vagy az ellenfelek viselkedése. Ennek egyik lehetséges okaként a jobboldali populizmus megjelenését vetem fel, amely sikeresen kapcsolódott be az úgynevezett globális képzelet körüli diskurzív küzdelmekbe. Ennek során bemutatom magát a globális képzelet Manfred B Stegertől származó elgondolását is.

Az előadás fő állítása, hogy nem engedhetünk ennek a nyomásnak és az alternatív baloldal legfontosabb feladata, hogy fenntartsa a globális képzelet baloldali megformálásának szándékát, hiszen az ökológiai kérdés, a technikai fejlődés, a migráció, vagy akár a kapitalizmus válsága ellen semmit sem ér a védelmezésre berendezkedő új jobboldali képzeletvilág.

Végezetül azt a kérdést teszem fel, hogy milyen recepteket találhatunk az alterglob mozgalomban mindehhez. Elgondolásom szerint ugyanis kétféle stratégia bontakozott ki ebben az időben, amelyeket alterglobalizációs és antiglobalizációs iránynak nevezek el. A fő kérdés számomra, hogy ezeket visszahozva megtaláljuk a folytonosságot a 20 évvel ezelőtt kezdődő kezdeményezésekkel a jobboldali populizmus korában is.