Kiemelt

Poszt-traumatikus politika és radikalizmus a klímaválság idején

Print Friendly, PDF & Email

A klímaválság kapcsán sokat beszélünk a klímáról, de kevesebbet arról, hogy milyen ez a válság, amivel szemben állunk. Márpedig ez a döntő politikai kérdés. Miben különbözik a hagyományos baloldali és a zöld válságfelfogás?

Az előadásban amellett érvelek, hogy az általános válság és a katasztrófa nézőpontja gyökeresen különbözik egymástól és egész más követelményeket állít a politikával szemben. Ennek köszönhető, hogy a baloldal impotensé válik a 21. században, a zöldek pedig nem tudnak mit kezdeni a régi politikai szereplőkkel – kivéve, akik feladják eredeti céljaikat.

Hogyan ingadozott a magyar baloldal a rendszerváltás után, miért zuhant bele az MSZP és az SZDSZ a nagy semmibe? Megmentheti-e Kunhalmi Ágnes és Dobrev Klára a Földet? Miért nem tud egymással mit kezdeni a bal- és az öko-politika? Miért kell ma változtatnia a zöldeknek, miután már senki nem gondolja komolyan, hogy a klímaváltozás megállítható? Hogyan reagál a nyugati világ arra a tényre, hogy a nagy trauma már itt van velünk? Miért cinikus és jobboldali a mai korszellem?