Full text

Kívül/Belül – Új könyvem tartalomjegyzéke

Többen kérték, hogy tegyem hozzáférhetővé új könyvem tartalomjegyzékét, hogy pontosabb képet kaphassanak róla. Ennek az igénynek teszek most eleget az alábbiakban. A kötet fülszövege itt olvasható, megrendelni pedig közvetlenül a Napvilág Kiadónál érdemes, ahol most 20 % bevezető kedvezménnyel kapható.

Amint látható, a szöveg négy nagyobb egységre bomlik. Először azt vizsgálom, hogy a kívül és a belül kérdése miért nyújtott biztos kapaszkodót korábban a baloldal számára és ez hogyan veszett el a posztmodern fogyasztói társadalom korában. Ez a rész egy igen eredeti és izgalmas Marx-értelmezést is nyújt, amely elmúlt évtizedes kutatásaimnak is egyfajta összefoglalója.

A második fejezetben azt vizsgálom, hogyan és milyen módon vált a kívül és a belül problémája korunk alapvető antagonizmusává. Ennek során bemutatom a posztmodern kapitalizmus működését: hogyan végzi a tőke az un. zónásítás folyamatát, illetve miképpen működik az un. kulturális kapitalizmus a Föld kedvezményezett zónáiban. Ebben a fejezetben fogalmazom meg az írás alapvető tézisét és mutatom be, hogy mit jelent a rendszer ellen lázadni napjainkban.

A harmadik fejezetben az új politikai logika működését elemzem, bemutatva korunk új nagypolitikai palettáját. Kiemelten foglalkozom Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc versengésével, vagyis hogy miért éppen ők a két erős bábú a hazai sakkjátszmában.  Míg végül azt a kérdést teszem fel, hogy a radikális-forradalmi baloldal hogyan reagáljon az új helyzetre. Válaszként az un. autonomista megközelítést ajánlom, amelyet részletesen is bemutatok az utolsó fejezetben.